7 Şubat 2018 Çarşamba

1830 ve 1848 İhtilalleri

1830 İhtilalleri: Mutlakiyete 1820'lerden itibaren güçlenmeye başlayan liberal tepki 1830'da aniden patlak vererek bütün Avrupa'yı sarstı. Başta bulunan hükümdarlar anayasayı kaldırmak ve sınırlarını daraltmak isterlerken, liberalistlerde anayasanın sınırlarını genişletmek ve tam uygulanmasını istiyorlardı. Yabancı egemenliğinde bulunan yerlerde ulusculuk da gücünü duyuran bir akım halini almıştı.
Sonuçları:
  • Fransa, Belçika ve İspanya gibi ülkelerde liberalizmin başarısıyla sonuçlandı.
  • Avrupa'da Meternich Sistemi ve Dörtlü İttifak'ını silah ve kongrelerle mutlakiyet yönetimlerini kolaylıkla yürütemeyecekleri anlaşıldı.
  • Ulusların egemenliği, hükümdarların kutsal haklarından önemli hale geldi.
  • Doğu Avrupa'da mutlakiyet yönetimleri sürmekle beraber, Batı Avrupa'da demokrasi gelişmeye devam etti
  • Avusturya, Prusya ve Rusya yeniden birleşerek 15 Ekim 1833'te Berlin'de gizli bir antlaşma imzaladılar. Böylece Doğu Bloku'nu oluşturdular.
1848 İhtilalleri: Liberalizm yanında nasyonalizm ve sosyalizm de yer almıştır. Mutlakiyetçi Doğu Bloku devletler karşısında güçlenme çabasına girişmişlerdir. Batı Bloku'na dahhtil olan Fransa Doğu Bloku'na kaymaya başlamıştır. Bu gelişmelerle 1848 İhtilali patlak vermiş ve ilk defa yine Fransa'da başlamıştır.

Sonuçları
  • Liberalizm akımı başarıya ulaştı. Mutlakiyetler sona ererek yönetimler yumuşadı.
  • Bağımsızlık ve ulusal birlik hareketleri başarızlığa uğramıştır.
Liberalizm: Liberalizm hareketinin en mühim unsuru anayasalcılıktır. Yani liberalizm anayasalcı bir hürriyet düzeni kurmayı amaçlamıştır. 17. yy. düşünürü John Locke  liberalizmin kurucusu olarak yansıtılır. Locke, her insanın yaşam, özgürlük ve mülkiyet haklarına sahip olduğunu savundu. Bu hareket 1830 İhtilalinde önemli bir adım atmıştır. 1848'de başlayan diğer bir ihtilalde ise liberalizm artık önemli bir zafer sağlamıştır.

Nasyonalizm: Başka devletlerin hegemonyası altında yaşayan milletlerin milli bağımsızlıklarını kazanmaları ve kendi bağımsız devletlerini kurma hareketidir. Kaynağını Fransız İhtilalinden almaktadır. İtalya'nın 1861, Almanya'nın da 1871'de bağımsız devletler olarak Avrupa'da ki milletlerarası münasebetlere girmesiyle, nasyonalizm amacına ulaşmıştır.

Sosyalizm: Siyasal eşitlik ilkesinin 1815'ten itibaren ekonomik eşitliğe de dönüştürülmesi sosyalizm akımının doğmasına yol açmıştır. Karl Marx ile birlikte sosyalist düşüncede önemli değişikler meydana gelmiştir. Marx kendi sosyalist sistemini işçi sınıfına dayandırdığı ve bu sistemi evrensel açıdan ele aldığı için bütün dünya işçilerinin örgütlenmesi konusuna önem vermiştir. Bu çabaların sonucunda I. ve II. Enternasyoneller denilen sosyalist enternasyoneller ortaya çıkmıştır. Bu enternasyoneller sosyalizmin fikir planında parçalanmasına sebep olmuşlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder