Ankara Hükümeti, İngiltere ve yandaşlarına karşı giriştiği İstiklal mücadelesinde Sovyet Ruasya'yı bir denge unsuru olarak kullanmaya çalışacaktı. Milli mücadele Sovyetler tarafından iyi karşılanmıştır. Sovyetler, Anadolu ile iyi ilişkiler kurmak istemiştir. Bunun bazı nedenleri vardır. Bir defa İngiltere her iki devletin de düşmanıdır.
Doğu Anadolu da İngiltere güdümünde bir Ermenistan ve Kürdistan ile bu bölgeyi kontrol altına almak istiyordu. Kafkaslarda İngiltere'nin kurduğu bağımsız devletler aracılığıyla Sovyetler, Bakü petrollerinden yoksun bırakılmıştır. Kafkaslar da kurulan baraj ancak Türkiye ile iş birliği yapılarak yıkılabilirdi.
11 Mayıs 1920'de Bekir Sami Bey başkanlığında bir heyet Sovyetler Birliğine gitmek için hareket etmiştir. Fakat görüşmelerden bir sonuç alınamamıştır. 16 Mart 1921' de Türkiye ile Sovyetler arasında Moskova Antlaşması imzalanmıştır.
Ankara Hükümeti Mustafa Kemal'in önderliğinde askeri alanda kazandığı zaferin yanı sıra Rusya ile Batılı Devletler arasındaki dayanışmanın çökmesinden bir denge yaratmasını bilmiş ve bağımsızlığını kazanarak Lozan Antlaşması sürecini başlatmıştır.
Moskova Antlaşması İle;
- Doğu sınırımız büyük oranda kesinlik kazandı.
- Sovyetler Yeni Türk Devleti ve Misak-ı Milli'yi tanıdı.
- İki devlet arasında çeşitli ekonomik ve siyasi konularda karşılıklı yardım kararı alındı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder