16 Ekim 2020 Cuma

Gebelik Testleri // Erken Gebelik Testi Nedir?

 Gebelik Testleri 2 gruba ayrılır. Erken gebelik testi ve normal gebelik testidir. Bu yazımda sizlere erken gebelik testli ile normal gebelik testi arasındaki farkları, fiyatları, kullanımları ve güvenilirlikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Aklınıza takılanları merak ettiğiniz soruları aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz...

  Erken Gebelik Testi Nedir?

   Reglinizden önce yapabileceğiniz testlere erken gebelik testleri denir. Erken gebelik testleri daha hassastır idrarınızda reglinizden önce bulunan beta hcg hormonunu tespit edebilirler. Erken gebelik testleri adetinize 5 gün kala yapılabilirler. Fakat ne kadar adetinize yakın yaparsanız o kadar güvenilir sonuçlar alırsınız. Adetinize yakın yapacağınız erken gebelik testlerinde hamileyseniz sonucu çok silik ikinci çizgi olarak görmeniz mümkündür. Kesinlikle testi en az 2 gün sonra tekrarlamanızda fayda vardır. Normal gebelik testlerine göre daha güvenilir ve daha az hata payları vardır. Erken gebelik testlerinin fiyatlarıda normal gebelik testlerinin fiyatlarından pahalıdır. Eczanede fiyatları en az 10- 15 liradan başlar. Benim tavsiyem internet üzerinden almanızdır. Alışveriş sitesinde ücretsiz kargo ile filtreleyip sıralamayı artan yaparsanız. Ucuz erken gebelik testi alırsınız. Güncel olarak araştırdığımda ücretsiz kargo seçeneği ile 5 liraya erken gebelik testi alabiliyorsunuz. Eczanede en ucuz test 5 lira ve 5 liraya normal kaset gebelik testi alıyorsunuz. Testinizi kullama talimatına göre uygulayın. 

    İdrar akışınıza tutabileceğiniz testler de var ama tavsiyem herzaman bir kabın içerisine idrarınızı yapıp, testi yapmanız. Kullanma talimatı kadar bekleme süresine uyun. Her test markasının kendine ait bekleme süreleri vardır. Genelde 10 dakikadan sonra çıkan sonuçlar geçersiz sayılıyor. Çöpe attığınız testleri günün ilerleyen saatlerinde baktığınızda pozitif görme ihtimaliniz olabiliyor. Fakat bu sonuç geçersizdir. Her yaptığıız idrar testinin sonrasında sonucunuz pozitif ve adet gecikmeniz varsa mutlaka kan testi ile doğrulamanızdır. Aile hekimlerinde ücretsiz kanda hamilelik testi yaptırabilirsiniz.

Normal Gebelik Testi

  Adetiniz geciktiği günden itibaren kullanabileceğiniz testlerdir. Genelde kaset şeklindedir. İdrarınızı bir kaba yapıp üzerine damlalığı ile kullanma talimatında istediği kadar damla damlatırsınız. Bu testler erken gebelik testlerine göre daha az güvenilirdir. Yalancı pozitif çıkma ihtimalleride vardır. Fiyatları genelde eczanede 5 liradır. İnternette o fiyata daha fazla kaset test almanız mümkündür :) 


Gebelik Testleri Hakkında Önemli Bilgiler

  • Gebelik testinizi sabah idrarınızla yapmanız önemlidir. Gece boyunca beta hcg hormonu idrarınızda birikir ve daha doğru sonuçlar alırsınız. Gün içi çok sıvı tüketiminden kaynaklı beta hcg hormonu idrarda seyrelir. Bu yüzden sabah idrarı ile yapmanız önemlidir.
  • Gebelik testlerinizi erken gebelik testi bile olsa regl döneminize yakın yapmanızda önemlidir. Negatif sonuç aldığınızda en az 2 gün sonra tekrarladığınızda hamilelik bekliyorsanız ve hamileyseniz pozitif sonuçlar alabilirsiniz.
  • Gebelik testlerinde çıkan silik ikinci çizgilerde pozitif sonuç olarak değerlendirilir. Fakat özellikle kaset testlerde karşılaşılan bir durum olarak yalancı pozitif sonucu almanız mümkündür bu yüzden bu testleri bir kaç gün sonra tekrar yapıp doğrulamanız tavsiye edilir.
Merak ettiklerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Allah herkese içinden geçenleri nasip eylesin :)


Hamile iseniz kaç haftalık hamile olduğunuzu merak ediyorsanız buradan yazıya ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder