4 Kasım 2020 Çarşamba

Yaşam Üçgeni - Deprem Anında Hayat Üçgeni

  Yaşam üçgeni veya hayat üçgeni nedir? Yaşam üçgeni bizi depremden nasıl korur?  Deprem anında yapmamız gerekenler nelerdir? Hayatımız için çok önemli olan bu konu hakkında konuşalım.

 Deprem her insanın hayatı boyunca tecrübe ettiği doğal afettir. Ne zaman olucağını bilmiyoruz. Uykumuzda mı yakalayacak evde değilken mi bilemiyoruz. Bu konuda aile bireyleri bir araya gelip ne yapacaklarını konuşmalılar ve plan yapmalıdırlar. Depreme karşı bilinçli olmalıyız. 

 Deprem anında elimizden geldiğince paniğe kapılmamalıyız. Kapı ve pencere kenarlarından uzaklaşmalıyız. Sabitlenmemiş duvar eşyalarından uzak durulmalıdır. Yaşam üçgeni veya hayat üçgeni hayatta kalabilmemiz için deprem anında yıkılan binada oluşturulan boşluklara denir. 



Sağlam bir eşyanın yanında bu boşluk oluşturulabilir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, koltuk kenarı gibi eşyaların yanına cenin pozisyonu alınmalıdır. Unutulmaması gereken 3 taktiği vardır.

  • Güvenli bir yer bulup (sağlam güvenilir eşya yanları) diz üstü çökmek
  • Başımızı ve ensemizi koruyacak şekilde kapanmak (cenin pozisyonu)
  • Düşmemek için sabit bir yere tutunmak

 Deprem anında bu talimatlara uyulursa enkaz altındayken güvenli olunur. Deprem anında panik yapmamaya çalışmak. Merdiven, cam ve kapı aralarından uzakta kalmak çok önemli. Deprem anında yaşam üçgeni oluşturulup depremin bitmesi beklenmelidir. Deprem bitince bu su, elektrik, gaz vanalarını kapatıp bulunduğumuz yeri terk etmeliyiz. Telefonlarımıza deprem ile ilgili en az 1 uygulama indirmek önemlidir. Bu uygulama acil durumda ulaşabileceğimiz kişileri, el feneri gibi ışık yakmayı sağlaması, ses çıkarması açısından önemlidir. Küçük bir deprem çantası hazırlamak, depreme karşı bilinçli olmak çok önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder