27 Haziran 2016 Pazartesi

Biber Dolması

    Malzemeler: 
  • 1 orta boy soğan
  • Yarım çay bardağı civarında sıvı yağ
  • Arzuya göre et(kuşbaşı,kıyma)
  • 1 orta boy domates
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tutam maydonoz
  • Baharatlar, Tuz
  • 1 kilo biber
  • 1 yemek kaşığı salça

    1 orta boy soğanı küçük küçük doğrayın ve yarım çay bardağı gibi bir sıvı yağ ile tencereye koyun. Etli yapmak isterseniz de kuşbaşı eti pembeleşen soğanların üzerine ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak etlerin ölmesini bekleyin. 1 orta boy domatesi küp küp doğrayın ve ölen etin üzerine ekleyin. Ardından öncesinde yıkanmış olan 1 su bardağı pirinçleri ekleyin. 1 tutam maydonuzu ince ince kıydıktan sonra onuda tencereye ekleyin. Üzerine de ağzınızın lezzetine göre baharatlar ekleyin. Ben biraz karabiber, pulbiber ve birazcıkta nane ekledim. Yarım çay kaşığı şeker ile damak tadınıza göre de tuz ekleyin. İyice karıştırın. 
     1 kilo biberin içini çıkarttıktan sonra işaret parmağnızı tuza bulayın aşırı tuzlu olmasın biberin içinde gezdirin. Ve hazırladığınız içi bibere doldurun. Biberlerin içini ağzına kadar doldurmayın. Üzerinde biraz boşluk kalsın. Yan tarafta resmini paylaşıyorum. Ben bu kadar doldurdum. Daha sonra doldurulan biber sayısına göre domatesi bölüp üzerlerini kapatıyoruz. Biberlerin içinin iyi pişmesi için iğne yada ince sivri bıçak ucu ile biberlerin 3-4 yerine delik açıyoruz. Yalnız bu delik açma kısmını abartmayalım burdaki maksat içinin hava alıp iyi pişmesini sağlamak.
     Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine su eklicez. Kaynamak üzere olan suyu biberlerin olduğu tencereye dökelim. Suyun ayarı biberlerin üstüne gelmeyecek şekilde olmalıdır. 1 yemek kaşığı salçayı eritelim ve bu suya ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve pişmeye bırakalım. pişmesi süresi yarım saat gibi bir süredir arkadaşlar... Kolay gelsin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder