11 Ekim 2016 Salı

Mustafa Kemal'in Samsun'a Çıkışı

Mondros mütarekesi imzalandığı tarihte Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına atanan Mustafa Kemal, kısa bir süre sonra bu görevinden ayrılmış ve 13 Kasım 1918 günü İstanbul'a gelmiştir. O gün deniz ortasında demirlemiş düşman donanmasını gördüğü zaman yaveri Cevat Abbas'a söylediği söz, "Geldikleri gibi giderler!" olmuştu.
Mustafa Kemal'in İstanbul'daki ilk işi Ahmet İzzet Paşa ile görüşerek alınacak yeni tedbirler için konuşmak oldu. Ardından Padişahla ve Meclis-i Mebusan üyeleriyle görüşmelerde bulunmuştur.
İstanbul'da bulunan yabancı basın mensubu ve şahsiyetlerle bir araya gelmiş, onlara Türk ulusunun haklarını anlatmıştır. Bir yandanda Şişli'de ki evinde güvendiği arkadaşlarıyla toplantılar yapmıştır.
Söz konusu dönemde Samsun ve çevresinde bazı asayişsizlik olayları meydana gelmişti. Asayişsizliğin düzeltilmesi için Mustafa Kemal'e 9. Ordu (daha sonra 3. Ordu adını alıcak) görevi önerilmişti. Bu müfettişliğe atanan Mustafa Kemal, Vahdettin tarafından onaylanmıştı.
Bu dönem de Türkiye'de 4 tane müfettişlik bulunmaktaydı.
-2. Ordu Müfettişliği Konya ve civarı: İsmet Paşa
-3. Ordu Müfettişliği Samsun ve çevresi: Mustafa Kemal Paşa
-İstanbul'da Boğazlarla İlgili Mesele: Fevzi Paşa
-Trakya M. : Cafer Tayyar Paşa
Mustafa Kemal'e bu görev geniş yetkilerle verilmiştir. Mustafa Kemal'in verdiği emirler padişahın emri gibi telakki olunacaktı. Anadolu'ya gitmeden arkadaşlarıyla bazı kararlar aldı. Bunlar:
-Milli örgütlerin kurulmasına öncelik verilecek
-Dağınık örgütler bir araya getirilecek
-Silahlar toplanmayacak
16 Mayıs' da Bandırma Vapuru ile tam teşekküllü bir şekilde yola çıkmış, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelmişti. Dönemin en iyi vapuruyla tam teşekküllü bir biçimde gönderilmesiyle padişahın bilerek Mustafa Kemal'i Samsun'a yolladığını söyleyebiliriz. Samsun'a çıkış yolculuğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda bir başlangıç ve hayatında bir dönüm noktası olmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder