21 Şubat 2018 Çarşamba

Avrupa Birliği'nin Kuruluşu

   1951'de Paris'te Belçika, Federal Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg arasında imzalanan bir antlaşma ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) kurulmuştur. Böylece AKÇT ile devletler tarihte ilk defa kendi iradeleriyle ulusal egemenliklerinin bir kısmını uluslarüstü bir kuruma devretmiştir.
  Avrupa Ekonomik Topluluğu(AET)'nu kuran anlaşma AKÇT üyesi 6 ülke tarafından 25 Mart 1957'de Roma'da imzalanmıştır. AET gibi Avrupa Atom Enerji Topluluğu(Euratom) da 1 Ocak 1958 tarihinde yürürlüğe giren Roma Antlaşması ile kurulmuştur. Kurucu üyeler tarafından 1965 yılında "Füzyon" Antlaşması'nın imzalanmasının ardından AKÇT, AET ve Euratom için tek bir konsey, komisyon, parlemonto oluşturulmuş bunların bütçelerin birleştirilmiş ve  "Avrupa Toplulukları" terimi kullanılmaya başlanmıştır. 1968'de gümrük birliğinin tamamlanmasının ve yürürlüğe girmesinin ardından üye ülkelerinin gümrük alanları tek bir gümrük alanı haline getirilmiştir.
  Avrupa Birliği'nin ilk genişlemesi 1972'de Danimarka, İngiltere ve İrlanda'nın topluluğa girmesiyle gerçekleşmiştir. Ardından 1981'de Yunanistan, 1986'da İspanya ve Portekiz katılımıyla üye sayısı 12'ye yükselmiştir. 1 Temmuz 1987'de yürürlüğe giren "Avrupa Tek Senedi" ile yeni ortak politikalar belirlenmiş, mevcut olan politikalar geliştirilmiştir. Avrupa Birliği'nin tek para birimi ve ortak merkez bankası sistemine dayalı ekonomik ve parasal birlik ile, ortak dış politika ve savunma politikası perspektifine dayalı siyasi birlik kurulmasını öngören AB Antlaşması Maastricht Antlaşması ise 7 Şubat 1992'de imzalanmış, 1 Kasım 1993'te yürürlüğe girmiştir. Bu antlaşma ile genel olarak;

  • Antlaşma kapsamında tek para sitemine geçilmesini sağlamak için ekonomik ve parasal birliğin kurulması.
  • Avrupa Birliği vatandaşlarına yaşadıkları ülkelerin belediyelerinde seçme ve seçilme hakkı veren Avrupa vatandaşlığı oluşturulması.
  • Avrupa güvenliğini sağlayacak ve demokrasi, insan hakları gibi değerleri savunacak bir dış güvenlik politikası izlenmesi.
  • AB iç güvenliği için, hukuk ve iç işleri konusunda işbirliği yapılması.
  Bu antlaşma ile Avrupa toplulukları, AB bünyesine dahil edilmiştir. Avrupa Birliği'ni kuran bu antlaşma ile birliğin 3 Temel sütunu belirlenmiştir.


  1. Roma Anlaşması ile oluşturulan Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Euratom, Paris Antlaşması ile kurulan AKÇT'den meydana gelmektedir. Ekonomik ve parasal birlik ile daha önce belirtilen yetkiler de bu sütuna dahildir.
  2. Ortak dış işleri güvenlik politikasını içermekte ve Avrupa çağında bir savunma politikası başlatmayı hedeflemektedir.
  3. Adalet ve içişlerini kapsamaktadır.
  1 Ocak 1993'te tek pazarın oluşmasının ardından 12 üye ülke arasında malların, sermayenin, hizmetlerin ve insanların serbest dolaşımını sağlamak, 1993'ün Haziran ayında ise AB devletleri ile hükümet başkanları tarafından AB'nin merkez ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde kararlar alınan Kopenhag zirvesinde AB'ye üyelik kıstasları belirlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder