Batılılar kendi medeniyetleri dışında ki aleme doğu demişlerdir. Asya'da ki güncel medeniyetler Uzakdoğu ve İslam medeniyetidir. Çin, Kore ve Japonya Uzakdoğu'nun temsilcisidir. İslam medeniyetinin yaygın olduğu bölgeyi Ortadoğu olarak adlandırmışlardır. Bu coğrafya Yakındoğu diyen bilim adamları da vardır.
Günümüz Ortadoğu'sunun temellerini 4 fizik ünite oluşturmaktadır. Bunlar; Anadolu, İran, Mezopotamya ve Arabistan'dır. Ortodoğu terimi 2. Dünya Savaşından sonra Amerikalı coğrafyacılar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Anadolu Ortadoğu kapsamında olduğu için Türkiye de Ortadoğu devleti sayılmaktadır. İran, Arabistan yarımadası, Basra Körfezinden Doğu Akdeniz de ki Gazze'ye çekilecek nazari bir hattın güneyinde kalan yarımadadır. Üçlünün ortasında onları kaynaştıran Dicle ve Fırat nehirlerinin aktığı düzlükler, ovalar bulunur, burası Mezopotamya'dır. Ortadoğunun merkezi konumundadır. Ortadoğu bölgesi fiziki sınırlardan mahrumdur. Afrika ülkesi olan Mısır, Ortadoğu kapsamında alınmaktadır.
Kavram ilk defa 1902 yılında Alfred Mahon, National Review'de yayınlanan, "The Persion Gulf and International Relations" başlıklı makalesinde kullanmıştır. Bu kavramı stratejik olarak aktarmıştır. İngilizlerin, Rusların ve Almanların nüfuz mücadelelerine dikkat çekmiştir. Bölgeyi merkezi Basra Körfezi olan Arabistan ile Hindistan arasında ki bölge olarak tanımlamıştır.
Ortadoğu konusunda yapılan tanımlar 1900'lü yıllar da İngiliz ekonomik ve askeri çıkarlarının nasıl korunması gerektiği ihtiyacından doğmuştur. Ekonomik ve jeopolitik özellikleri ve öneminin yanın da Ortadoğu, dini bakımdan da aynı öneme sahiptir. Zira bölge Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlığın doğuş yeridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder