Milliyetçilik akımının esası milli bağımsızlıktır. Başka devletlerin hegomanyası altında yaşayan milletlerin milli bağımsızlıklarını kazanmaları ve kendi bağımsız devletlerini kurma hareketidir. Bu hareket kaynağını Fransız İhtilali'nden almaktadır. Kişi hürriyeti kavramının milletlere tatbikidir.
Bir millet bir bütün olarak bağımsızlığını elde etme hakkına sahiptir. Milliyetçilik hareketinin ortaya çıkmasında Fransa'daki ihtilal etkili olmuştur. Napolyon Bonapart Avrupa'nın büyük devletlerinin topraklarına girerken, bu topraklardaki milletleri bağlı oldukları devletlere karşı ayaklandırmış ve Fransa'nın bu milletlere hürriyet getirdiğini söylemiştir.
1815 Viyana Kongresi'nde milletler parçalanmış, bu milletler başka devletlerin sınırları içine sokulmuştur.1830-1848 İhtilalleri'nde bağımsızlık teşebbüslerine de rastlanılmaktadır. 1815'ten sonra milliyetçilik akımının en önemli meselesi Alman ve İtalyan milli birlikleri olmuştur. Bu meselenin kaynağı da Viyana Kongresi Kararları'ydı. En büyük rolü Avusturya oynuyordu. Avusturya çok çeşitli milletlerden oluştuğu için Fransız İhtilali'ne cephe almıştı. Almanya'da Prusya, İtalya'da Piyemonte devletleri biri Alman diğeri İtalyan milli birliğinin kurulmasını istiyordu. Onun için Avusturya 1815'ten itibaren iki devlet ile de mücadele içine girdi.
İtalya'nın 1861, Almanya'nın da 1871' de bağımsız devletler olarak Avrupa'da ki milletlerarası münasebetlere girmesiyle, nasyonalizm amacına ulaşmıştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder