23 Ekim 2020 Cuma

4. Haftalık Gebelik - Hafta Hafta Gebelik

    4. hafta gebelik belirtileri nelerdir, 4. haftada bebekte olan değişimler ve gelişimler nelerdir, annede olan değişimler nelerdir bunlar hakkında bilgiler vermeye çalışıcam.

  4. Haftalık Gebelikte Bebekte Olan Değişimler:  Rahimde yer açarak yerleşen bebeğiniz bu  hafta 3 tabakadan oluşur. İç tabaka denilen endoderm tabakası bebeğinizin akciğer, karaciğer ve sindirim sistemlerini oluşturur. Orta tabaka denilen mesoderm tabakası bebeğinizin kemik, kas, böbrek, cinsel organları ve kalbinin oluştuğu tabakadır. Dış tabaka denilen ektoderm tabakası ise cilt, saç, gözler ve sinir sistemini oluşturur. Bu aşamada henüz organları oluşmaya başlamamıştır. Fakat bu bebeğinizin organlarının oluşmaya başlama sinyalleridir. İlk olarak oluşacak olan organlar kalp ve kafasıdır :) 


 Bu hafta plesanta oluşur rahim duvarına yapışır. Plesantanın bir bölümünde göbek bağı oluşur ve göbek bağı doğuma kadar bebeğinize besinler taşır. Yumurta kesesinin içinde etrafını saran bir zar ile amniyotik sıvı oluşur. Bebeğiniz henüz haş haş tohumu büyüklüğündedir. Boyu ise 1mm kadardır.

4. Haftalık Gebelikte Annede Olan Değişimler:  Bebeğinizin plesantası oluştuğu için plasenta beta hcg hormonu üretir. Kana sonrasında idrara karışan bu hormon sayesinde hamileliğinizi öğrenebilirsiniz. Bu haftanın sonuna doğru yapacağınız idrar testi size bilgi verecektir. Gebelik testleri hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.  Beta Hcg hormonunun üretilmesi yumurtlamamanızı sağlar. Hamile iseniz adetiniz bu haftadan sonra gecikir. Yorgunluk, ruhsal değişimler, bulantılar, göğüslerde hassasiyet ve lekelenmeler görebilirsiniz. 
 Beslenmenize dikkat etmeniz kafeini azaltmanız sigara ve alkol almamanız çok önemli. Özelikle folik asit takviyenizi aksatmayın.

3. haftalık gebelik yazıma ulaşabilirsiniz.
5. haftalık gebelik yazıma da burdan ulaşabilirsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder